Antipasto italiano

194957959_3042227092665043_1067540813829770164_n-szerk.jpg
A férjemmel elhatároztuk, hogy ha a jövőben családi összejöveteleket tartunk, akkor mindig lesz egy témája. Erre engem már korábban a Spotify Cooking & Dining lejátszási listái is megihlettek a Café Cubano, Nordic Bakery, Spanish Tapas Bar, stb listáival. Szeretek ilyenekre főzni.
A legutóbb apósom szülinapja volt nálunk ünnepelve és az olasz konyhát választottuk.
Volt előétel és két féle főétel.


Most az előételnek hoztam el a receptjét, bár ebben olyan sok mindent nem kell a szó szoros értelmében főzni, viszont élvezet összeállítani :)


Amire szükséged lesz:
- füge
- szőlő, amilyet szeretsz, én a mag nélküli vörös szőlőt ajánlom
- dió
- különféle sajtok, camambert, brie, nagy lyukú, félkemény, lágy, ízesített, fűszeres
- kecskesajt
- növényi sajt
- jó minőségű sonka
- jó minőségű kolbász
- különféle olajbogyók, fekete, zöld, vörös
- friss bazsalikom levél - nem csak díszítés miatt, hanem mert finom is :)
- szárított paradicsom
- pirosbogyós gyümi lekvár


Kenyérfélék közül pedig:
- ciabatta
- valamilyen gyümölcsös pékárú, például áfonyás rozskenyér
- pizza kenyér


Mártogatósok közül pedig, az alábbiakat készítettem el:
- gombakrém
- sült paprikakrém
- sült fokhagymás hummusz

200120534_1871580559686537_6917222029855115073_n.jpg

Pizza kenyér


Első lépésnek a pizza kenyérhez készítjük el a tésztát. Ez a pizzatészta recept szerintem a világon az egyik legjobb.


Hozzávalók:
- 500 g pizzaliszt - én a Nagyi Titka pizza lisztből szoktam csinálni
- 320 ml langyos víz
- 10 g cukor
- 10 g friss élesztő
- 10 g só
- 1 evőkanál olívaolaj


Egy mérőpohárban kimérjük a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot is. Összekeverjük és hagyjuk egy kicsit dolgozni az élesztőt. Ezalatt összekeverjük a lisztet a sóval. Ha már az élesztőt látjuk kicsit éledni, akkor beleöntjük a lisztes keverékbe és elkezdjük dagasztani kézzel vagy géppel. Ha már jól gyúrható tésztát kaptunk, akkor előveszünk egy tiszta zacskót, amibe öntünk kb 2 evőkanál olívaolajat, beletesszük a tésztát öntünk egy kis olajat a tésztára is, jól belemasszírozzuk, majd a hűtőbe tesszük és legalább 6 órán át kelesztjük. Tudom soknak hangzik, de megéri! Én van amikor, egy éjszakát is a hűtőben hagyom, meg lehet csinálni előző este is :)


Ha megkelt a gyönyörű tészta, akkor lisztes deszkán kinyújtjuk, kb 1 cm vastagra, sütőpapírral bélelt vagy olívaolajozott tepsibe tesszük és 220 fokon kb 20-25 percig sütjük még aranybarna nem lesz. Ha megsült akkor felcsíkozzuk.

201533495_601543444140724_7582335186847452807_n.jpg


Gombakrém


Hozzávalók:
-gomba
-só, bors, rozmaring, kakukkfű
-tejföl - én vegán tejfölt használtam


A gombát felaprózzuk, és kevés olívaolajon elkezdjük pirítani majd párolni, közben fűszerezzük ízlés szerint. Ha elkészült hagyjuk hűlni, majd egy aprítóban lezúzzuk, hozzáadjuk a tejfölt és azzal is összekeverjük. Petrezselyem zöldjével díszítjük.

201494601_539493423717440_5756497794855312093_n.jpg


Sült paprikakrém


Hozzávalók:
- 4 db kápia paprika
- 4 db sült fokhagyma gerezd
- friss bazsalikom levél - de lehet szárított is
- só, bors


A kápia paprikákat sütőben 200 fokon kb 25 percig sütjük, amíg a héja itt-ott fekete nem lesz. Ha elkészült és kihűlt akkor leszedjük a héját és kivágjuk a csumát. A hús részt aprítóba tesszük a sült fokhagyma gerezdekkel és fűszerekkel együtt lezúzzuk ezt is. Tálaláskor friss bazsalikom levéllel díszítjük.

201229480_523134102063432_7418508127526489862_n.jpg

Sült fokhagymás hummusz


Hozzávalók:
- egy konzerv csicseriborsó
- egy fej fokhagyma - 6-8 gerezd
- citromlé
- 2-3 evőkanál tahini szósz
- kömény, só


A fokhagyma gerezdeket alufóliába tesszük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és sütőben 200 fokon 25 percig sütjük. A csicseriborsóról leöltjük a levet és aprítóba tesszük, hozzáadjuk a sült fokhagymákat, a 2-3 evőkanál tahini szószt, kb 1 evőkanál citromlevet és a fűszereket majd összeturmixoljuk. Ha szilárdnak éreznénk a krémet, akkor egy kevés vizet adjunk hozzá, hogy lazább legyen. Díszítésnek egy fokhagyma gerezdet vékonyan felszeletelünk és száraz, forró serpenyőben lepirítjuk. Tálaláskor pirospaprikával és a lepirított fokhagyma szeletekkel díszítjük.


A végén már csak összepakolunk mindent egybe, a cikkekre vágott fügét, sajtokat, a szeletelt sonkát, kolbászt elrendezzük szépen, mellé tesszük még a többi hozzávalót is és kenyerekkel és krémekkel tálaljuk.


Nálunk nagy sikert aratott :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpeszto.blog.hu/api/trackback/id/tr7116598702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

@gitta_km instagram oldal

https://www.instagram.com/gittaa_km/?hl=hu

süti beállítások módosítása