A paradicsom leves az egyik kedvencem. Régebben mindig a klasszikus verzió volt otthon betűtésztával vagy galuskával. Viszont szerintem ez is egy olyan étel, amibe szabadabban belelehet nyúlni és kísérletezni. Én az alábbi recept szerint szeretem elkészíteni :)
Hozzávalók:
kb. 4 személyre
- 4-5 fej paradicsom
- 2 db konzerv darabos paradicsom
- 6 db friss bazsalikom levél, ha nincs akkor szárított; +díszítéshez
- 10-10 db fekete és zöld olajbogyó
- 6-8 db kapribogyó
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors, oregánó
Fokhagymás kenyérkockák
Bármilyen krémleves vagy sűrűbb leves van terítéken, mindig készítek hozzá, valamilyen ízesítéssel pirított kenyérkockákat.
Ehhez a mediterrán feeling-hez csakis fokhagymás jöhet szóba.
Még év elején csináltam fokhagymás olajat, ami érlelődött már itt a hónapok alatt.
Pár szelet kenyeret felkockázunk majd meglocsoljuk fokhagymás olajjal és 200 fokon megpirítjuk őket. Nagyon finom!
A leves elkészítése:
Olívaolajat hevítünk egy lábasban és a fokhagyma gerezdeket belenyomjuk, majd kicsit hagyjuk illatozni. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg! Közben a friss paradicsomokat meghámozzuk és felkockázzuk. A paradicsom konzervekkel együtt mehet rá a fokhagymára és két konzervnyi vízzel felöntjük. A friss bazsalikom leveleket felaprózzuk és a sóval, borssal, oregánóval együtt ízesítjük a levest.
Utána kisebb darabokra vágjuk a kapribogyót és az olajbogyókat is és ezeket is a levesbe tesszük. Hagyjuk főni, kb. 10 percig közepes lángon.
Ha kész, akkor botmixerrel pürésítjük.
Díszítésképp rakunk rá egy szép bazsalikom levelet és a pirított fokhagymás kockákkal tálaljuk :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.